Европейският съюз извика от Беларус за консултации посланиците на всички свои страни членки, след като беларуското правителство поиска посланиците на ЕС и на Полша да напуснат страната, предаде Асошиейтед прес.

Това се казва в съобщение на върховния представител на ЕС за външната политика Катрин Ащън, разпространено късно снощи, няколко часа след като беларуското външно министерство заяви, че посланиците на ЕС и на Полша трябва да напуснат страната заради новите санкции, наложени от ЕС на беларуски официални лица.

Вчера Съветът на ЕС по външна политика гласува да се добавят още 21 имена към списъка с около 200 беларуски служители, за които има забрана да влизат в страни от съюза заради нарушаването на правата на човека в Беларус. Наказателните мерки предвиждат и замразяване на сметки на включените в черния списък лица.

В съобщението на Катрин Ащън се посочва, че решението за отзоваване на посланиците от Минск е взето „в знак на солидарност и единство“ на заседание на постоянните представители на страните членки на ЕС в Брюксел, предаде ИТАР-ТАСС.

Беларуските посланици в страните от ЕС ще бъдат извикани за разговор в министерствата на външните работи на всички страни от общността, посочва БТА.

Източник: http://www.dnes.bg/
Снимка: http://www.reuters.com/Коментирай

Стани член

  Стани член

Социални мрежи

  Twitter
  Twitter
  Галерия

Партньори

  JEF
  European Movement
  Federalist Intergroup
  Spinelli Group
Скъпи приятели, Съюзът на европейските федералисти отбелязва своя 70-годишен юбилей. По този повод съм изключително радостен да споделя с вас публикацията “70 години кампании за обединена и федерална Европа“ в превод на български език.

Анкета

Смятате ли, че увеличаването на Европейския фонд за финансова стабилност ще сложи край на финансовата криза в ЕС?

Резултати:

Loading ... Loading ...