25 от общо 27-те държави членки на Европейския съюз подписаха новия фискален пакт, който установява строги правила за размерите на бюджетните дефицити и дълговете на държавите членки, съобщи агенция Dow Jones.

Към документа не се присъединиха само Великобритания и Чехия.
 
Германският канцлер Ангела Меркел коментира, че пактът е необходимо условие за възстановяването на стабилността и растежа в Европа.
“Ние за първи път правим това, което е необходимо за осигуряването на растеж в Европа”, каза Меркел по време на срещата на върха на ЕС в Брюксел.
 
Председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой на свой ред заяви, че пактът ще има дълбоко и дълготрайно влияние върху политиките и ще помогне за предотвратяване на повторна дългова криза. Той призова лидерите на ЕС бързо да убедят националните парламенти и гласоподавателите да ратифицират пакта.
Засега само Ирландия официално съобщи, че ще организира референдум във връзка с ратификацията на фискалния пакт.
Достъпът до спасителни средства на страните от региона, които не ратифицират споразумението, ще бъде спрян през пролетта на 2013.
Източник: http://www.dnes.bg/
Снимка: http://www.reuters.com/


Коментирай

Стани член

  Стани член

Социални мрежи

  Twitter
  Twitter
  Галерия

Партньори

  JEF
  European Movement
  Federalist Intergroup
  Spinelli Group
Скъпи приятели, Съюзът на европейските федералисти отбелязва своя 70-годишен юбилей. По този повод съм изключително радостен да споделя с вас публикацията “70 години кампании за обединена и федерална Европа“ в превод на български език.

Анкета

Смятате ли, че увеличаването на Европейския фонд за финансова стабилност ще сложи край на финансовата криза в ЕС?

Резултати:

Loading ... Loading ...