Ирландия днес гласува на референдум европейския фискален пакт. Правителството подчертава, че ако Ирландия гласува с „не“, страната ще бъде изключена от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) – фонда за подпомагане на страни, които се нуждаят от спасителна финансова помощ.

Ирландия, която получи такава помощ през ноември 2010 година, трябва да приключи програмата си за финансиране от ЕС и Международния валутен фонд през 2013 година.

Ако Ирландия е в състояние да се върне на пазарите през 2014 година, очакванията са, че лихвите ще бъдат изключително високи и страната ще има нужда от ново спасително финансиране.

Ирландия е единствената от 25-те страни, подписали пакта за фискална дисциплина, която ще го подложи на общонародно допитване.

Критиците на мерките за икономии, за които най-активно настоява Германия, се надяват, че ирландските избиратели, които са все по-евроскептично настроени, ще отхвърлят пакта.

Авторите на пакта обаче са се подсигурили срещу възможността ирландското „не“ да спре прилагането му в други страни. При създаването на договора бе уточнено, че за да влезе в сила, той трябва да бъде ратифициран само от 12 страни, за да важи за тях, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Източник: http://www.dnes.bg/
Снимка: http://www.reuters.com/Коментирай

Стани член

  Стани член

Социални мрежи

  Twitter
  Twitter
  Галерия

Партньори

  JEF
  European Movement
  Federalist Intergroup
  Spinelli Group

Анкета

Смятате ли, че увеличаването на Европейския фонд за финансова стабилност ще сложи край на финансовата криза в ЕС?

Резултати:

Loading ... Loading ...