В Деня на Европа 9 май евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ д-р Андрей Ковачев взе участие в дискусията „Европейският съюз, който гражданите искат“. Тя е организирана от Съюза на европейските федералисти в България, чийто председател е Андрей Ковачев, и Европейското движение в сътрудничество с Министерството на отбраната на Република България.

Участие в дебата взеха и посланикът на Ирландия Н. Пр. Джон Роуан, чиято страна в момента е ротационен председател на Съвета на Европейския съюз (ЕС), както и холандският посланик Н. Пр. Карел ван Кестерен.

Един от основните въпроси, по който дебатираха участниците, бе как да бъдат укрепени европейските институции и съюзът да се доближи до гражданите. Според Андрей Ковачев, европейската интеграция е проект в полза на гражданите, който е доказал своята полезност, но европейският политически процес се нуждае от повече прозрачност, която да засили доверието на гражданите в Европейския съюз и неговите политики. „Нужни са институционални реформи, които да позволят на Съюза да направи необходимите решителни крачки във федерална посока“, заяви българският евродепутат.

„Важно е в бъдеще съюзът да може да разчита на собствени приходи, което ще сложи край на сегашните спорове между страни, които предимно финансират бюджета на ЕС, и страни, които предимно го използват. Това е един от приоритетите, които Европейският парламент ще отстоява в преговорите със Съвета по Многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС за периода 2014-2020 г., които започват на 13 май“, допълни още Андрей Ковачев, който е докладчик на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент по МФР.

Участниците в дискусията, сред които бяха и дипломати, представители на български неправителствени организации и студенти, обсъдиха и предизвикателствата пред правото на свободно движение и труд на българските граждани в рамките на Съюза. Според Андрей Ковачев, призивите за ограничаване на правата, произтичащи от европейското гражданство, са неприемливи. „Те връщат европейската интеграция назад и тя става заложник на краткосрочни национално-партийни интереси, които засягат негативно не само българите, но и всички европейски граждани. В сегашните турбулентни времена на икономическа и социална криза единствено задълбочаването на европейската интеграция дава шанс на страните-членки на ЕС заедно да преминат през кризите и да гарантират просперитет за своите граждани“, категоричен бе българският евродепутат. Той обърна внимание и на отговорността, която всяка държава-член има като партньор в ЕС – да подобрява условията за бизнес и работа в интерес на своите граждани. „Важно е, че България бързо успя през последните четири години да напредне в усвояването на средствата от европейската солидарност, като така наваксва голямото изоставане, завещано й от комунистическия режим и доминирания от него преход. Ефективното усвояване на европейските средства трябва да продължи!“, каза още Андрей Ковачев.

Президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Марин Райков и министърът на отбраната Тодор Тагарев изпратиха до организаторите и участниците в дискусията свои поздравителни адреси по случай Деня на Обединена Европа. Конференцията се състоя в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб в град СофияКоментирай

Стани член

  Стани член

Социални мрежи

  Twitter
  Twitter
  Галерия

Партньори

  JEF
  European Movement
  Federalist Intergroup
  Spinelli Group

Анкета

Смятате ли, че увеличаването на Европейския фонд за финансова стабилност ще сложи край на финансовата криза в ЕС?

Резултати:

Loading ... Loading ...