Oт 15 до 17 ноември 2013 г. в Берлин ще се проведе XXIV Европейски Конгрес на Съюза на европейските федералисти (СЕФ).

Външното министерство на Федерална република Германия ще посрещне федералистите, които ще изберат нов председател на една от най-старите федералистки организации в Европа.

Делегатите ще дебатират бъдещето на европейския проект с германския външен министър Гидо Вестервеле.

Очаква се участниците в Конгреса да излязат с Манифест, призоваващ за ревизия на основните правила, по които работи Европейският съюз, и превръщането му във федерация от държави.

Според федералистите, ЕС се нуждае от институционална рамка и механизми за взимане на решения, които да му позволят да реагира своевременно и адекватно на динамичната среда на кризи, конфликти, трансгранични проблеми и глобални предизвикателства, в която Съюзът се бори да оцелее и в която нито една страна-член не би могла да постигне успех самостоятелно без тясно сътрудничество с останалите.

Предмет на обсъждане ще бъдат също така икономическите и парични аспекти на интеграцията и необходимите стъпки към изграждането на фискален съюз.

Основен акцент в дискусиите ще бъдат и предстоящите през 2014 г. избори за Европейски парламент и връщането на политическия дебат към действителните проблеми на Европейския съюз и неговите граждани и решенията, които федералистите предлагат.

От българска страна участие в Конгреса ще вземат д-р Андрей Ковачев, заместник-председателят на СЕФ и председател на българската секция на организацията, и г-н Велко Иванов, генерален-секретар. Андрей Ковачев, който е заместник-председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент, ще бъде основен докладчик по проблемите на Общата външна политика и политика за сигурност на Европейския съюз.

Допълнителна информация за дневния ред и организацията на Конгреса може да бъде намерена в сайта на Съюза на европейските федералисти на адрес: http://www.federalists.eu/structure/congress/Коментирай

Стани член

  Стани член

Социални мрежи

  Twitter
  Twitter
  Галерия

Партньори

  JEF
  European Movement
  Federalist Intergroup
  Spinelli Group
Скъпи приятели, Съюзът на европейските федералисти отбелязва своя 70-годишен юбилей. По този повод съм изключително радостен да споделя с вас публикацията “70 години кампании за обединена и федерална Европа“ в превод на български език.