18 ноември 2013 г.

В дните 16-17 ноември, в сградата на германското Министерство на външните работи в Берлин се състоя XXIV Конгрес на Съюза на европейските федералисти (СЕФ). Той бе открит от германския външен министър Гидо Вестервеле. Делегатите бяха поздравени и от председателя на Европейската комисия Жозе-Мануел Барозо.

СЕФ избра свои нови ръководни органи. Германският евродепутат Елмар Брок (ХДС) смени на поста му досегашния председател – британския либерал и евродепутат Андрю Дъф, а българският евродепутат от ГЕРБ д-р Андрей Ковачев бе преизбран за заместник-председател на организацията.

„Във времена на национален популизъм, упражняван на гърба на Европа – на мира и благоденствието, които тя постигна за своите граждани, – европейската интеграция се нуждае от нов импулс!“, заяви Андрей Ковачев след гласуването.

Съюзът на европейските федералисти (СЕФ) е надпартийна организация, която обединява проевропейските политически сили в Европа. Организацията отстоява изграждането на Европейска Федерация, която да преодолее разделенията на стария континент и в която европейските народи да работят заедно за благополучието си, запазвайки своята идентичност.

Делегатите на Конгреса приеха Манифест, в който настояват за ревизия на договорите за Европейски съюз и превръщането му във Федерация. Според призива, реформите на основните правила на ЕС трябва да могат да влизат в сила, без да е необходимо всички страни-членки да са одобрили промените, което досега няколкократно спъваше интеграцията – тези, които не желаят задълбочаване на сътрудничеството, могат да останат в ЕС като негови асоциирани членове, което обаче означава и ограничено участие във взимането на решения.

„Нови правила са необходими, за да има по-голяма ефективност на политиките и адекватни реакции при кризи. Общите проблеми намират по-добри решения, когато се решават в сътрудничество, а не в национален егоизъм и конфронтация. Популистите ни върщат към времена и идеологии на омраза и конфликти!“, каза Андрей Ковачев, който също подкрепи Манифеста. В петък, 22 ноември българската секция на СЕФ, чийто председател е Андрей Ковачев, организира конференията „Европа – v 2.0 – федерално презареждане!”. Посланията на Манифеста на СЕФ и необходимостта от договорни промени ще бъдат сред основните акценти в дискусиите. Партньор в организацията на събитието е Фондация „Конрад-Аденауер”-България.

Сред темите, които федералистите обсъдиха в Берлин, бяха също и икономическите и парични аспекти на интеграцията и необходимите стъпки към изграждането на фискален съюз, който да бъде мощен инструмент за реакция в ситуации на финансови кризи.

Андрей Ковачев, който е заместник-председател на Комисията по външни работи на Европейския парламент, бе основен докладчик по проблемите на Общата външна политика и политика за сигурност на Европейския съюз. „Европа има нужда от единен глас в света. Тя е най-големият донор на хуманитарна помощ и помощ за развитие. Нека се опитаме да направим Европейския съюз и силен външнополитически играч, който да допринесе за един по-сигурен и стабилен свят”, заяви Андрей Ковачев в изказването си.

Федералистите обсъдиха и общите си действия в предстоящите догодина избори за Европейски парламент. Основната им задача ще бъде да върнат дебата към важните за Европа теми – повишаване на конкурентоспособността на нашия континент и осигуряване на просперитета на европейските граждани.Коментирай

Стани член

  Стани член

Социални мрежи

  Twitter
  Twitter
  Галерия

Партньори

  JEF
  European Movement
  Federalist Intergroup
  Spinelli Group
Скъпи приятели, Съюзът на европейските федералисти отбелязва своя 70-годишен юбилей. По този повод съм изключително радостен да споделя с вас публикацията “70 години кампании за обединена и федерална Европа“ в превод на български език.