Днес в информационното бюро на Европейския съюз в София се проведе конференцията “Европа - v 2.0 – федерално презареждане!” организирана от Съюза на европейските федералисти- България и Фондация “Конрад Аденауер”.

Основният акцент на дискусията беше сблъсъкът между отговорно управление в Европа и национален популизъм - “Федерална Европа: Отговорност vs. Национален Популизъм”. В този контекст беше обсъден и Манифестът на Съюза на европейските федералисти в подкрепа на предложението за Нов Договор за Европейски съюз на надпартийната група на евродепутатите-федералисти „Спинели“. Дългата финансова криза в Европа, която доведе до икономическа стагнация, висока безработица и политическа разпокъсаност, разкри слабостите на европейските институции и липсата на ангажираност на страните-членки с процеса на европейската интеграция. Това от своя страна доведе загуба на доверието на гражданите в ЕС и засилване на антиевропейските, популистки сили.

“Федерална Европа със силни демократични институции е единственият  начин да се отговори на това предизвикателство. Европа не може да е обединен,а ако не е демократична.“, заяви при откриването на конференцията д-р Андрей Ковачев, председател на българската секция на Съюза на европейските федералисти. Българският евродепутат допълни още, че преразглеждането на Договора от Лисабон е неизбежно, в случай че ЕС иска да се справи с настоящите трудности. В този смисъл трябва да се свика Конституционен конвент веднага след евроизборите, който да изработи проект на нов основополагащ закон за осигуряване на трайно уреждане на системата на управление на Съюза, заедно с по-ясна представа за бъдещето. Европейският проект не може да продължи без европейските  граждани.

От своя страна д-р Марко Арндт, ръководител на Фондация „Конрад Аденауер“ продължи с историческа ретроспекция „Хората се учат от историята. Европа трябва да расте като дърво, а не като къща. Бащите основатели на европейската идея, биха ли били доволни от това, което се случва? Необходима е ясна цел, дълновидност и политическа смелост. Гражданите получават различни послания. Нужно е повече обединение.”

Своите позиции по темата споделиха също Н. Пр. Дариус Гайдис, временно управляващ Посолството на Литва, която в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС, проф. Ингрид Шикова от катедра Европейстика на СУ, доц. Румяна Коларова, ръководител на катедра „Политология” в СУ.

Конференцията завърши с дискусия, в която се включиха млади федералисти, студенти, преподаватели.Коментирай

Стани член

  Стани член

Социални мрежи

  Twitter
  Twitter
  Галерия

Партньори

  JEF
  European Movement
  Federalist Intergroup
  Spinelli Group
Скъпи приятели, Съюзът на европейските федералисти отбелязва своя 70-годишен юбилей. По този повод съм изключително радостен да споделя с вас публикацията “70 години кампании за обединена и федерална Европа“ в превод на български език.