Д-р Андрей Ковачев взе участие в дискусията „Изборите за Европейски парламент: възможност за  гражданите да определят посоката, по която ЕС да поеме“, с която българските секции на Съюза на европейските федералисти и Европейското младежко движение отбелязват Деня на Европа.

Форумът бе открит от ръководителя на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев.

„Всяка година на 9 май Европа празнува мира и демокрацията, които европейската интеграция извоюва за гражданите. Това не бе победа в битки по бойните полета, а тържество на солидарността над егоизма, на просперитета над разрухата!“, заяви Андрей Ковачев, който е заместник-председател на Съюза на европейските федералисти и председател на българската секция на организацията.

На 9 май 1950 г., само пет години след края на най-кървавата война, която Европа преживява, тогавашният френски министър на външните работи Робер Шуман прочита декларация, в която предлага обединяване на производството на въглища и стомана на доскорошните врагове. Поставянето на управлението на тези стратегически военни отрасли под една обща наднационална власт, от която водят началото си институциите на днешния Европейски съюз, прави нова война невъзможна. А днес, повече от шестдесет години по-късно и въпреки трудностите, които преодолява, Европа продължава да е едно от най-привлекателните места за милиони човешки същества на нашата планета, заради своите свобода, демокрация, сигурност, просперитет и върховенство на закона.

Освен Андрей Ковачев, който е кандидат за евродепутат от листата на ГЕРБ (ЕНП) участие в дискусията взе и кандидатът на БСП Достена Лаверн, университетски преподаватели, студенти и граждани.

Конференцията се проведе в Националния студентски дом на площад Народно събрание в София.Коментирай

Стани член

  Стани член

Социални мрежи

  Twitter
  Twitter
  Галерия

Партньори

  JEF
  European Movement
  Federalist Intergroup
  Spinelli Group
Скъпи приятели, Съюзът на европейските федералисти отбелязва своя 70-годишен юбилей. По този повод съм изключително радостен да споделя с вас публикацията “70 години кампании за обединена и федерална Европа“ в превод на български език.