В дните 10-12 юни в Страсбург се проведе XXV конгрес на Съюза на европейските федералисти. Историческият град, който се намира близо до границата на Франция и Германия, е символ на европейското обединение и седалище на Европейския парламент, Съвета на Европа, Европейския съд по правата на човека и други международни организации. Конгресът бе открит с тържествена сесия в петък, на която приветствени речи изнесоха видни личности от европейската политика като Жозеф Дол, Елмар Брок и Йо Лайнен.

СЕФ избра свои нови ръководни органи. Германският евродепутат Елмар Брок (ХДС) бе преизбран на председателския пост, а българският евродепутат от ГЕРБ д-р Андрей Ковачев бе преизбран за заместник-председател на организацията.

„Намираме се в критичен момент за бъдещето на Европа! Възраждането на призраците на миналото – национализъм, популизъм, сериозно застрашава постиженията на няколко десетилетия европейска интеграция. Голяма част от гражданите приемат мира, който европейският проект гарантира, за даденост на нашия континент. Наша отговорност е да се застъпим за доизграждането на една по-солидарна, дееспособна, ефективна и отговорна пред своите граждани Европа!“, заяви Андрей Ковачев след гласуването.

Съюзът на европейските федералисти (СЕФ) е надпартийна организация, която обединява проевропейските политически сили в Европа. Организацията отстоява изграждането на Европейска Федерация, която да преодолее разделенията на стария континент и в която европейските народи да работят заедно за благополучието си, запазвайки своята идентичност.

По повод на 70-годишния юбилей на организацията в историческата сграда на кметството на Страсбург бе открита изложба “70 години кампании за обединена и федерална Европа“. За първи път публично бяха представени документи от архива на Съюза на европейските федералисти, който се съхранява в Европейския университетски институт във Флоренция. От тях стана ясно, че по време на комунистическия терор в България през 1949 г. копнеещи за свободата на Родината си българи във Франция са основали Българско федералистко движение в изгнание и са се присъединили към усилията за обединение на Европа.

Сред темите които федералистите обсъдиха в Страсбург бяха бъдещето на Европейския съюз след референдума във Великобритания, общата външна политика и политика на сигурност, реформата на европейските институции, бъдещето на общата валута, както и европейските решения за по-добро управление на миграцията.Коментирай

Стани член

  Стани член

Социални мрежи

  Twitter
  Twitter
  Галерия

Партньори

  JEF
  European Movement
  Federalist Intergroup
  Spinelli Group
Скъпи приятели, Съюзът на европейските федералисти отбелязва своя 70-годишен юбилей. По този повод съм изключително радостен да споделя с вас публикацията “70 години кампании за обединена и федерална Европа“ в превод на български език.