EП прие предложение на българския евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев и други евродепутати-федералисти за създаването на докторантски стипендии – Андрей Ковачев – член на Европейския парламент

По повод 30-годишнината от смъртта на Алтиеро Спинели, един от основателите на Съюза на европейските федералисти и бащите на европейското обединение, българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ д-р Андрей Ковачев заедно със своите колеги Елмар Брок, Мерседес Бресо, Петрас Аустревичиус и Луиджи Моргано предложи създаването на стипендия за докторанти „Алтиеро Спинели“. Предложението бе одобрено от Европейския парламент като част от ежегодната процедура по определяне на годишните разходи от бюджета на ЕС за следващата година.

Целта на стипендията е да подпомогне изявени докторанти, които желаят да работят по научноизследователски проект в областта на европейската интеграция, включително историята на ЕС и историята на европейския идеал. Изследванията във връзка със стипендиите за докторанти „Алтиеро Спинели“ следва да са насочени към проучване на теорията за моделите на интеграция (напр. търговски споразумения, международни организации, сдружения) и към сравнителни проучвания на съществуващите модели на интеграция (например ЕС, Африканският съюз, Меркосур, Съединените американски щати, Канада), ролята на гражданите и организациите на гражданското общество в процеса на интеграция на ЕС, интелектуалната история на европейската интеграция и, разбира се, животът и дейността на Алтиеро Спинели. В споразумението за отпускане на стипендия могат да се включат курсове или обучения за разпространение на академичните изследвания сред по-широка, неспециализирана аудитория.

„В много страни през последните години виждаме една тревожна тенденция на растящи популизъм и национализъм, както и разочарование от Европейския съюз. Доверието на гражданите трябва да се възвърне чрез разпространяването на знание и информация за процеса на европейска интеграция сред възможно най-широка аудитория. Надявам се, че ще има и млади български изследователи, които ще се възползват от тази стипендия“, заяви Ковачев.

Съюзът на европейските федералисти (СЕФ) е надпартийна организация, която обединява проевропейските политически сили в Европа. Организацията отстоява изграждането на Европейска Федерация, която да преодолее разделенията на Стария континент и в която европейските народи да работят заедно за благополучието си, запазвайки своята идентичност. Д-р Андрей Ковачев е заместник-председател на Съюза на европейските федералисти и председател на българската секция на организацията.Коментирай

Стани член

  Стани член

Социални мрежи

  Twitter
  Twitter
  Галерия

Партньори

  JEF
  European Movement
  Federalist Intergroup
  Spinelli Group
Скъпи приятели, Съюзът на европейските федералисти отбелязва своя 70-годишен юбилей. По този повод съм изключително радостен да споделя с вас публикацията “70 години кампании за обединена и федерална Европа“ в превод на български език.