Слуховете, че Исландия иска да се откаже от кроната и да приеме канадския долар бяха една от най-интригуващите новини през миналата седмица. Е, идеята не се хареса на разумните канадци, които минаха леко през кризата. Те решиха, че не искат да поемат отговорността за финансовите “иноватори” в Исландия.

И все пак има едно драматично “превключване” на валути, което би могло да преработи, пише MarketWatch. Гърция може да се откаже от еврото и да премине към долара. А дали това е лудост? Може би не съвсем.

Приемането на долара вероятно ще се окаже един от малкото приемливи начини Гърция да излезе от бъркотията. Ако президентът на САЩ Барак Обама подготви план за спасяването на Атина, с което вероятно ще спаси и крехката световна икономика, то той би си увеличил значително шансовете за преизбиране.

Въпреки че започна най-мащабното преструктуриране на държавен дълг във финансовата история, Гърция е все още далеч от истинското си спасение, отбелязва изданието. Така и не дойде успокоението, че с предприемането на замяната на гръцкия дълг кризата ще свърши и всички ще започнем да се безпокоим за нещо друго.

Кризата изобщо не е приключила и Гърция продължава да затъва в дълбоката икономическа дупка, в която изпадна преди години. Икономиката на страната може да се свие с още 6 на сто през настоящата година. Младежката безработица вероятно надвишава 50%. Стабилността е нулева, а за растеж изобщо не може да се говори.

Освен това на гръцкия хоризонт се задават и избори, а на власт могат да дойдат политици с доста крайни нагласи. Ако новото правителство, както се очаква, започне за предоговаря условията по втория спасителен пакет, ситуацията ще се върне в изходна позиция.

Още повече, че втората спасителна програма за страната не прави нищо за самата Гърция, макар и да осигурява известна сума за рекапитализация на банките. Единствено се отнема финансов ресурс от потребителите чрез строгите икономически мерки, които партньорите на Атина изискват в замяна на спасителните кредити. На този фон не се виждат никакви политики, ориентирани към икономически растеж.

Източник: http://www.dnes.bg/Коментирай

Стани член

  Стани член

Социални мрежи

  Twitter
  Twitter
  Галерия

Партньори

  JEF
  European Movement
  Federalist Intergroup
  Spinelli Group
Скъпи приятели, Съюзът на европейските федералисти отбелязва своя 70-годишен юбилей. По този повод съм изключително радостен да споделя с вас публикацията “70 години кампании за обединена и федерална Европа“ в превод на български език.