Ирландия днес гласува на референдум европейския фискален пакт. Правителството подчертава, че ако Ирландия гласува с „не“, страната ще бъде изключена от Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ) – фонда за подпомагане на страни, които се нуждаят от спасителна финансова помощ.

Ирландия, която получи такава помощ през ноември 2010 година, трябва да приключи програмата си за финансиране от ЕС и Международния валутен фонд през 2013 година.

Ако Ирландия е в състояние да се върне на пазарите през 2014 година, очакванията са, че лихвите ще бъдат изключително високи и страната ще има нужда от ново спасително финансиране.

Ирландия е единствената от 25-те страни, подписали пакта за фискална дисциплина, която ще го подложи на общонародно допитване.

Критиците на мерките за икономии, за които най-активно настоява Германия, се надяват, че ирландските избиратели, които са все по-евроскептично настроени, ще отхвърлят пакта.

Авторите на пакта обаче са се подсигурили срещу възможността ирландското „не“ да спре прилагането му в други страни. При създаването на договора бе уточнено, че за да влезе в сила, той трябва да бъде ратифициран само от 12 страни, за да важи за тях, отбелязва Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Източник: http://www.dnes.bg/
Снимка: http://www.reuters.com/Коментирай

Стани член

  Стани член

Социални мрежи

  Twitter
  Twitter
  Галерия

Партньори

  JEF
  European Movement
  Federalist Intergroup
  Spinelli Group
Скъпи приятели, Съюзът на европейските федералисти отбелязва своя 70-годишен юбилей. По този повод съм изключително радостен да споделя с вас публикацията “70 години кампании за обединена и федерална Европа“ в превод на български език.