В Деня на Европа 9 май евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ д-р Андрей Ковачев взе участие в дискусията „Европейският съюз, който гражданите искат“. Тя е организирана от Съюза на европейските федералисти в България, чийто председател е Андрей Ковачев, и Европейското движение в сътрудничество с Министерството на отбраната на Република България.

Участие в дебата взеха и посланикът на Ирландия Н. Пр. Джон Роуан, чиято страна в момента е ротационен председател на Съвета на Европейския съюз (ЕС), както и холандският посланик Н. Пр. Карел ван Кестерен.

Един от основните въпроси, по който дебатираха участниците, бе как да бъдат укрепени европейските институции и съюзът да се доближи до гражданите. Според Андрей Ковачев, европейската интеграция е проект в полза на гражданите, който е доказал своята полезност, но европейският политически процес се нуждае от повече прозрачност, която да засили доверието на гражданите в Европейския съюз и неговите политики. „Нужни са институционални реформи, които да позволят на Съюза да направи необходимите решителни крачки във федерална посока“, заяви българският евродепутат.

„Важно е в бъдеще съюзът да може да разчита на собствени приходи, което ще сложи край на сегашните спорове между страни, които предимно финансират бюджета на ЕС, и страни, които предимно го използват. Това е един от приоритетите, които Европейският парламент ще отстоява в преговорите със Съвета по Многогодишната финансова рамка (МФР) на ЕС за периода 2014-2020 г., които започват на 13 май“, допълни още Андрей Ковачев, който е докладчик на Комисията по регионално развитие на Европейския парламент по МФР.

Участниците в дискусията, сред които бяха и дипломати, представители на български неправителствени организации и студенти, обсъдиха и предизвикателствата пред правото на свободно движение и труд на българските граждани в рамките на Съюза. Според Андрей Ковачев, призивите за ограничаване на правата, произтичащи от европейското гражданство, са неприемливи. „Те връщат европейската интеграция назад и тя става заложник на краткосрочни национално-партийни интереси, които засягат негативно не само българите, но и всички европейски граждани. В сегашните турбулентни времена на икономическа и социална криза единствено задълбочаването на европейската интеграция дава шанс на страните-членки на ЕС заедно да преминат през кризите и да гарантират просперитет за своите граждани“, категоричен бе българският евродепутат. Той обърна внимание и на отговорността, която всяка държава-член има като партньор в ЕС – да подобрява условията за бизнес и работа в интерес на своите граждани. „Важно е, че България бързо успя през последните четири години да напредне в усвояването на средствата от европейската солидарност, като така наваксва голямото изоставане, завещано й от комунистическия режим и доминирания от него преход. Ефективното усвояване на европейските средства трябва да продължи!“, каза още Андрей Ковачев.

Президентът Росен Плевнелиев, министър-председателят Марин Райков и министърът на отбраната Тодор Тагарев изпратиха до организаторите и участниците в дискусията свои поздравителни адреси по случай Деня на Обединена Европа. Конференцията се състоя в зала „Тържествена“ на Централния военен клуб в град СофияКоментирай

Стани член

  Стани член

Социални мрежи

  Twitter
  Twitter
  Галерия

Партньори

  JEF
  European Movement
  Federalist Intergroup
  Spinelli Group
Скъпи приятели, Съюзът на европейските федералисти отбелязва своя 70-годишен юбилей. По този повод съм изключително радостен да споделя с вас публикацията “70 години кампании за обединена и федерална Европа“ в превод на български език.